Vad du bör vara försiktig med

A-vitamin

Normal mängd av A-vitamin är bra både för fostret och för mamman. Men för mycket kan vara skadligt för fostret. Undvik därför vitamintabletter som innehåller mer än 1 mg A-vitamin per dagsdos. Undvik också lever, förutom i form av leverpastej som kan ätas som vanligt eftersom mängden lever är ganska liten.

Miljöföroreningar i fisk

Fisk är verkligt nyttig mat och bidrar med många viktiga näringsämnen men det finns en del som innehåller så mycket miljöföroreningar att de därför inte ska ätas under graviditeten. Livsmedelsverkets fisk- och ostguide i fickformat hjälper dig att hitta rätt.

Koffein

Höga doser koffein kan öka risken för missfall. Undvik att få i dig mer än 300 mg koffein per dag. Det motsvarar cirka 3 koppar kaffe à 1,5 dl eller 6 koppar svart te à 2 dl. Även läsk med colasmak och energidrycker kan innehålla koffein.

Alkohol

Alkohol passerar över till fostret och fostret är mycket känsligare än du. Det bästa är att du helt avhåller dig från alkohol från det att du tror eller vet att du är gravid.

Mikroorganismer

Under graviditeten blir motståndskraften mot vissa mikroorganismer, bland annat listeria och toxoplasma, nedsatt. Därför är det extra viktigt med god mathygien nu. Nedanstående råd minskar risken att bli sjuk av olika mikroorganismer.

  • Sätt in kylvaror i kylskåpet så snart som möjligt efter inköp, + 4ºC är en bra temperatur
  • Tvätta händerna före matlagning och mellan hantering av olika råvaror
  • Diska skärbrädor och köksredskap mellan olika råvaror
  • Skölj grönsaker, frukt och bär väl.

För mer detaljerade råd om livsmedelshygien och vilka livsmedel som du bör undvika kolla - Kost för gravida och Livsmedelsverkets fisk- och ostguide.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Min profilbild
RSS 2.0